Het online LOB-dossier voor alle klassen 

in het voorgezet onderwijs

Maak loopbaanoriëntatie en -begeleiding inzichtelijk

Geef de loopbaanoriëntatie en begeleiding van je leerlingen vorm

Door middel van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) worden leerlingen vaardig gemaakt om hun eigen loopbaan vorm te geven en studievaardigheden op te doen. Met het LOB-dossier leren leerlingen op systematische wijze om te gaan met loopbaancompetenties en maken zij hun eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk voor zichzelf, docenten en mentoren.


Met het LOB-dossier in Mijn Leeromgeving kun je dit proces op een efficiënte manier begeleiden en inzichtelijk maken. Met het dossier reflecteert de leerling op zijn ervaringen en eigen handelen, aan de hand van de door school opgestelde opdrachten, kaders en eisen. Hierbij heb je alle mogelijkheden om het dossier op maat in te richten.

Aan de slag met De Wereld van LOB

De Wereld van LOB is een LOB-methode die beschikbaar is via Mijn Leeromgeving van Apprentice. De Wereld Van LOB bestaat uit vier doorlopende leerlijnen. Ieder jaar bestaat uit meer dan 25 LOB-lessen waarin de begeleiding al verwerkt is in de opdrachten. De LOB-methode koppelt de loopbaancompetenties en de Gatsby-indicatoren aan de vijf verhaalopbouw-elementen van Freytag. Hierdoor leren leerlingen nadenken over hun eigen plek in de wereld.

 • Voor de begeleider geeft de methode overzicht en flexibiliteit.
  Zo kun je opdrachten onzichtbaar maken zodat je per periode kan werken, voeg je eenvoudig eigen materialen toe en heb je overzicht op leerling- en klasniveau. Je ziet in één oogopslag welke leerling bij is en wie extra begeleiding nodig heeft.  
 • Voor elk leerjaar en elk niveau
  Voor vmbo-bl/kl, vmbo-gl/tl, havo en vwo. Van leerjaar 1 tot en met het examenjaar. De methode is gericht op ervaring, kennis en vaardigheden, waarbij leerlingen hun eigen stappen zetten in hun eigen loopbaan.

 • Als docent en decaan heb je alle controle
  Snel feedback geven op een opdracht, controleren wie de profielkeuze al heeft ingeleverd of checken of het PTA compleet is, de voortgang-balkjes vertellen het je op klasniveau, maar ook per periode, deelopdracht of vakgebied.

 • De leerling heeft alles bij de hand via de app en tijdlijn
  Door een tijdlijn te vullen met ervaringen waar ze, binnen en buiten school, erg trots op zijn, ontstaat er een dynamisch overzicht van de persoonlijke ontwikkeling. Een mooi startpunt voor een loopbaangesprek, warme overdracht, het loopbaandossier of een matchingsgesprek op het vervolgonderwijs. Ook kunnen leerlingen hun LOB-dossier inzien en aanvullen via de Apprentice app. 

Reacties van onze klanten

"Een app voor leerlingen is echt fantastisch"

"Het ziet er super tof en gelikt uit en omdat het op een app is op een mobiel is dit voor leerlingen echt fantastisch."                                                 


Decaan tijdens LOB-webinar


"Het bevalt ons heel goed"

Wij, Montessori College Eindhoven, geven LOB vorm met het programma Apprentice.

Het is een gebruiksvriendelijke programma voor onze leerlingen en docenten. Daardoor winnen we tijd omtrent voortgangsbewaking en nakijken. Zodra we vragen hebben worden we snel en effectief geholpen vanuit de helpdesk.


Ilker Çelik

Montessori College Eindhoven 

"Ook externe ervaringen vastleggen"

"Dus je leerling kan vanuit de opdracht een item aanmaken op zijn tijdlijn of zelf een ervaring toevoegen los van een opdracht. Dat is fijn want dan kunnen ze externe ervaringen ook vastleggen."
Docent/mentor tijdens LOB-webinar


Wil je meer weten over de mogelijkheden

om het LOB op school actueel te houden?


We gaan graag met je in gesprek!

Maak kennis met onze andere modules:

Krijg inzicht in de studievaardigheden van je leerlingen

Onze Studievaardigheden module kan effectief door scholen worden ingezet om leerlingen op een persoonlijke en gestructureerde manier te begeleiden met het ontwikkelen van studievaardigheden. 

Persoonlijke tijdlijn Apprentice

De Persoonlijke tijdlijn: een digitale CV voor leerlingen

Leerlingen oefenen alvast met het benoemen van afgeronde activiteiten, zowel binnen als buiten schooltijd, die relevant zijn voor hun eigen ontwikkeling. Zo leren ze het maken van een CV en het tonen van hun eigen competenties en vaardigheden.

De Stage module: Organiseer alle stages op één plek

Organiseer en actualiseer alle stages van jouw school op één plek met onze Stage module. Leerlingen kunnen zelfstandig uit een breed aanbod van stages kiezen.