Het profielwerkstuk: leerling en docenten werken samen aan de voortgang

Ondersteuning van het volledige proces rondom profielwerkstukken

De profielwerkstukmodule stelt de PWS-coördinator en de docent in staat om op een overzichtelijke manier de voortgang van het profielwerkstuk van de leerlingen te monitoren.


Mijn Leeromgeving biedt leerlingen een duidelijke structuur om stapsgewijs te werken aan hun profielwerkstuk. Daarbij worden ze geholpen door verschillende digitale tools, zoals de agenda, het logboek en een bronnenlijst die de bronnen automatisch opmaakt in APA-stijl. Zo ondersteunen we de leerling in het leerproces rondom het maken van het profielwerkstuk. Ook kunnen we het vormen van groepjes voor het profielwerkstuk heel eenvoudig faciliteren met onze groepjes functie: de leerlingen dienen zelf hun aanvraag in voor hun groepje en de docent en/of coördinator kan in Apprentice de uiteindelijke goedkeuring geven. Geen gedoe meer met lijsten, maar alles digitaal op één plek! 


We ondersteunen de docenten en coördinatoren om het monitoren van het profielwerkstuk overzichtelijk te houden. De voortgang van elke leerling is in een duidelijk overzicht te zien door middel van het stappenplan. Elke stap kan worden nagekeken en goedgekeurd, waardoor je direct ziet hoe ver de leerling is gevorderd met het profielwerkstuk. Daarnaast zijn er beoordelingsformulieren en rubrics op maat te maken. Hiermee kunnen docenten elk onderdeel van het proces beoordelen en wordt er voor iedere leerling de voortgang en feedback bijgehouden. Alle documenten die de leerlingen inleveren kunnen automatisch op plagiaat gecontroleerd worden. Binnen Mijn Leeromgeving kunnen coördinatoren en docenten van het profielwerkstuk berichten sturen aan de leerlingen. Zo kan er gemakkelijk gecommuniceerd tussen leerlingen, docenten en coördinatoren over updates, feedback en nieuws rondom het profielwerkstuk.

Daarom gebruik je de PWS-omgeving

Koppeling met Google Docs en Office 365 in Mijn Leeromgeving

Inzicht en overzicht

Met de Voortgang pagina hebben docent en coördinator altijd inzicht in de status van alle profielwerkstukken. Voor elke leerling en elke klas.  

Koppeling met Google Docs en Office 365 in Mijn Leeromgeving

Vertrouwd werken met bekende tekstverwerkers

Door de koppeling met Office 365,  Google Docs en OnlyOffice kunnen leerlingen in een vertrouwde omgeving aan hun profielwerkstuk werken. 

PWS omgeving ook via app toegankelijk

Ondersteuning met App

Toegankelijk via elk device met de Apprentice app. Zo kunnen leerlingen altijd hun voortgang en feedback bijhouden.

PWS omgeving ook via app toegankelijk

Online rubrics

De beoordelingsformulieren en rubrics van school kunnen digitaal verwerkt worden. Zo kunnen beoordelingen van de werkstukken per leerling online worden bijgehouden. 

PWS omgeving online groepjes maken

Online groepjes maken

Leerlingen kunnen met de groepjes functie zelfstandig hun groepje samenstellen. Ze kiezen onder andere hun medestudenten, docent, onderwerp, argumentatie en vakken kiezen. 

PWS omgeving ook via app toegankelijk

Toegang tot Britannica

Mijn Leeromgeving biedt toegang tot Britannica voor het gebruik van kwalitatieve en up-to-date bronnen en foto's.

Dit zeggen onze klanten over het werken in onze PWS omgeving

"Gebruiksvriendelijk en doeltreffend"

"Het is heel prettig werken met Apprentice. Een vast contactpersoon en een helpdesk voor zowel leerlingen als docenten maken dat de communicatie soepel verloopt. De online omgeving helpt leerlingen op afstand samen te werken en brengt in kaart hoe er wordt samengewerkt. Gebruiksvriendelijk, doeltreffend en gemak. Dat omschrijft de samenwerking met en het gebruik van Apprentice. Wij zijn tevreden!"
Iris van der Meer

Wateringse Veld College

"Voortgang prachtig bewaken"

“Je kan de voortgang prachtig bewaken, de afspraken staan steeds vermeld en het logboek wordt door de docenten erg gewaardeerd”.
PWS omgeving ook via app toegankelijk

Coördinator PWS


We komen graag met je in contact om mee te denken over de vraagstukken op school. Met onze jarenlange ervaring in het voortgezet onderwijs en het ontwikkelen van ICT-oplossingen willen we je graag van dienst zijn.


Stuur ons je vraag: We zoeken samen een passende inrichting die past bij jullie school!

Maak kennis met onze andere modules:

De Stage module: Organiseer alle stages op één plek

Organiseer en actualiseer alle stages van jouw school op één plek met onze Stage module. Leerlingen kunnen zelfstandig kiezen uit een breed  aanbod van stages.Maak loopbaanontwikkeling inzichtelijk met het LOB-dossier

In het LOB-dossier in Mijn Leeromgeving reflecteert de leerling op zijn ervaringen en eigen handelen, aan de hand van de door jou vooraf gestelde opdrachten, kaders en eisen. Naast je eigen opdrachten kun je ook kiezen voor de methode 'De Wereld van LOB': een doorlopende leerlijn voor loopbaanontwikkeling van de brugklas tot en met het examenjaar.

Persoonlijke tijdlijn Apprentice

De Persoonlijke tijdlijn:

een digitale CV voor leerlingen

Leerlingen oefenen alvast met het benoemen van afgeronde activiteitein, zowel binnen als buiten schooltijd, die relevant zijn voor hun eigen ontwikkeling. Zo leren ze het maken van een CV en het tonen van hun eigen competenties en vaardigheden.