portfolio

Monitor de culturele ontwikkeling van je leerlingen met het cultuurdossier

Trek het cultuuronderwijs naar een hoger niveau

Het cultuurdossier is een digitale mix van een dossier, portfolio en een tijdlijn. Als docent plaats je je uitleg en opdrachten in het portfolio. Aan de hand van de gemaakte opdrachten leggen leerlingen hun culturele ontwikkeling vast en kunnen ze hierop reflecteren. De docent heeft zo gemakkelijk toegang tot cultuurdossiers van leerlingen over meerdere jaren in een overzichtelijk digitaal systeem. Er is geen behoefte meer aan papieren dossiers of het downloaden van bestanden! Met onze app kunnen leerlingen ook met hun telefoon opdrachten maken en digitale media, zoals foto's en filmpjes, direct uploaden in hun cultuurdossier. 


Ook kunnen leerlingen gemaakte opdrachten toevoegen aan hun Tijdlijn om een eigen culturele portfolio te maken van hun eigen prestaties en zelfgemaakt werk. Met deze tools kun je als docent op een overzichtelijke manier de culturele ontwikkelingen van je leerlingen monitoren, allemaal op één plek. 


Als docent kun je je eigen opdrachten in het portfolio plaatsen. Het cultuurdossier is methode-onafhankelijk, dus alle vormen van lesmateriaal kunnen hier in kwijt. Daarbij is het mogelijk om allerlei soorten opdrachten en typen bestanden te uploaden in ons systeem. Zo kunnen docenten gebruik maken van afbeeldingen, video's, documenten, Powerpoints en Youtube en Vimeo video's. 


Een compleet systeem met online koppelingen

Het cultuurdossier is een module van Mijn Leeromgeving van Apprentice. Er zijn koppelingen mogelijk met diverse leerling-administratiesystemen (LAS) en tekstverwerkers, zoals Magister, Somtoday, Google Docs en Office 365. 

Alles online op één plek

Papier en dossierkasten behoren tot het verleden. Alle kunst- en cultuuropdrachten staan in één dossier bij elkaar en zijn voor meerdere schooljaren inzichtelijk.
Eén dossier met uitleg en opdrachten
Het cultuurdossier kan bestaan uit items voor uitleg en opdrachten die leerlingen moeten maken. Bij elke opdracht is ook een deadline en beoordeling in te stellen. Zo heeft de docent duidelijkheid over de inlevertijden en manier van beoordelen. 

Toegankelijk via de Apprentice App

Leerlingen hebben met de Apprentice app altijd toegang tot hun cultuurdossier. Hiermee kunnen ze gemakkelijk foto's en filmpjes uploaden met hun telefoon en toevoegen aan een opdracht.

Samenwerking met CJP

Apprentice werkt samen met het CJP om de kwaliteit van het cultuuronderwijs te verbeteren en (K)CKV docenten te ontzorgen. 

Samen hebben we het Cultuurkaart-dossier ontwikkeld. Het is een aanvulling op de CJP Cultuurkaart: het structureert de culturele ontwikkeling de kaders en de eisen die de docent, de school en de inspectie stellen.

 
Hoge kwaliteit
Met de CJP Cultuurkaart zijn vak- en klasoverstijgende culturele activiteiten te boeken die allemaal onderdeel zijn van de culturele ontwikkeling van de leerling. Met het Cultuurkaart-dossier kunnen die ontwikkelingen, maar ook de leerlijnen en de samenhang inzichtelijk worden gemaakt. Daarnaast koestert Apprentice en CJP de docent. Dit digitale dossier ondersteunt de kunst- en cultuurvakdocenten om het werk efficiënter te doen en zich op de inhoud te focussen.

Financieel voordeel
CJP biedt de scholen die gebruik maken van de CJP Cultuurkaart voordeel. Dit doen ze uiteraard met kortingen, maar ook met bijvoorbeeld goedkope kaartjes voor vervoer. CJP mag het cultuurkaart-dossier voor maar € 2,- per leerling aanbieden in plaats van € 7,95. 

Dit zeggen kunst- en cultuurdocenten

"Enorme werkdrukverlichting"
"Na het zien van de mogelijkheden werd ik enorm enthousiast. Het Cultuurkaart-dossier biedt een plek voor docenten en leerlingen om werk in te leveren en te beoordelen. Een dossier dat een schoolcarrière beschikbaar is, en zelfs nog daarna. Het is overzichtelijk en mooi vormgegeven. Het is duidelijk voor de leerlingen en ik verwacht dat het voor enorme werkdrukverlichting zorgt voor docenten."
Marjoke van der Zand

Niftarlake College

"Mooi in beeld wat er wordt gedaan aan kunst en cultuur"

"De mentoren zullen er ook mee gaan werken, want ze gaan mee naar activiteiten en excursies. Het lijkt me dan dus veel breder en via dit systeem heel mooi allemaal in beeld komen wat er wordt gedaan aan kunst en cultuur. Voor de leerling zelf maar zeker ook voor ouders."Docent CKV tijdens webinar


We komen graag met je in contact om mee te denken over de vraagstukken op jullie school. Met onze jarenlange ervaring in het voortgezet onderwijs en het ontwikkelen van ICT-oplossingen willen we je graag van dienst zijn.


Stuur ons je vraag: We zoeken samen een passende inrichting die past bij jullie school!

Maak kennis met onze andere modules:

Maak loopbaanontwikkeling inzichtelijk met het LOB-dossier

In het LOB-dossier in Mijn Leeromgeving reflecteert de leerling op zijn ervaringen en eigen handelen, aan de hand van de door jou vooraf gestelde opdrachten, kaders en eisen. Naast uw eigen opdrachten kun je ook kiezen voor de methode 'De Wereld van LOB': een doorlopende leerlijn voor loopbaanontwikkeling van de brugklas tot en met het examenjaar.

De Stage module: Organiseer alle stages op één plek

Organiseer en actualiseer alle stages van jouw school op één plek met onze Stage module. Leerlingen kunnen zelfstandig kiezen uit een breed  aanbod van stages.
Persoonlijke tijdlijn Apprentice

De Persoonlijke tijdlijn: een digitale CV voor leerlingen

Leerlingen oefenen alvast met het benoemen van afgeronde activiteiten, zowel binnen als buiten schooltijd, die relevant zijn voor hun eigen ontwikkeling. Zo leren ze het maken van een CV en het tonen van hun eigen competenties en vaardigheden.