Apprentice

Jaarboek maken, schoolkrant, app, profielwerkstuk

KNVB zomerkampen: in gesprek met perschef Nederlands Elftal Bas Ticheler

Geplaatst op

Maandag 10 juni mochten drie leerlingen uit Den Haag verslag doen van het KNVB Zomerkamp; een voetbalkamp waarvoor zo’n tachtig talentvolle voetballertjes zich hadden ingeschreven. De rondleiding over de KNVB-campus in Zeist deed deze junior-journalisten het water in de mond lopen; de velden, het medisch centrum, het spelershotel en hoofdgebouw zijn state-of-the-art.

Perschef Bas Ticheler mocht vervolgens geïnterviewd worden door het drietal.

KNVB (1)

 

 

 

 

 

 

 

Hoe maak je een nieuwsuitzending?

Geplaatst op

Workshop nieuws of soapOp 13 juni waren we met twee leerlingen uit de schoolkrantredactie te gast bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De redactieleden mochten verslag doen van de workshop ‘Hoe maak ik een nieuwsuitzending’. Een Havo-klas uit Dordrecht kreeg de uitdagende opdracht om een eigen NOS journaaluitzending te maken. De verdeling van taken, het bedenken van onderwerpen, het in scene zetten van TV interviews en de eindmontage; deze leerzame workshop werd door Bob in een vlog verslagen.

Jan van Egmond Lyceum wint Award Beste Schoolkrant

Geplaatst op

nummer 25 maart.inddSchoolkrant ‘JEL+Magazine’ van het Jan van Egmond Lyceum uit Purmerend mag zich een jaar lang de beste schoolkrant van Nederland noemen. Bij de uitreiking van de School Media Awards 2017 ontving de redactie de Award voor ‘Beste Schoolkrant’. De jury roemde de schoolkrant, die meer overkomt als een professioneel magazine, onder andere vanwege de goede lay-out, de variatie en de persoonlijke verhalen.

De winnaars werden gekozen door een vakjury. In totaal worden vier verschillende Awards uitgereikt; de redactie van het Jan van Egmond Lyceum sleept ook de Award voor ‘Beste Online Uiting’ in de wacht met hun website. Het St. Ignatiusgymnasium uit Amsterdam wint de Award voor ‘Beste Cover’, het Zaanlands Lyceum uit Zaandam valt in de prijzen in de categorie ‘Beste Artikel’.

De winnende redacties krijgen naast de titel ook verschillende prijzen uitgereikt. Zo wordt er een bezoek gebracht aan de redactie van BNN en bezoekt een redactie het Rijksmuseum voor een exclusieve rondleiding.

Jury
De jury van de School Media Awards 2017 wordt gevormd door Luis Mendo (illustrator en designer), Jordi van de Bovenkamp en Alvin de Groot (Boomerang Create), Elize Kerseboom en Rick van Veluw (redacteuren CJP).

De volledige uitreiking is te bekijken via schoolmediaawards.nl.

Jan van Egmond redactie

 

 

 

 

 

 

 

 

AFAS Live, concert Dave Matthews en Tim Reynolds

Geplaatst op

Foto concertOp zondag 26 maart mochten we met schoolkrant-redactieleden aanwezig zijn bij het concert van Dave Matthews en Tim Reynolds. Het concert vond plaats in AFAS Live in Amsterdam. Leerlingen konden op deze manier journalistieke ervaring op doen in het verslaan van een muziekevenement.

Dave Matthews en Tim Reynolds, hoewel je ze misschien niet kent, hebben toch een enorme staat van dienst opgebouwd en fans over de hele wereld.  De Dave Matthews Band staat bekend om hun indrukwekkende live performance en verkocht de afgelopen tien jaar meer dan 20 miljoen tickets en 38 miljoen albums en dvd’s! En dat was in een stijf uitverkocht AFAS Live te merken; bij de beginakkoorden barstte de zaal uit z’n voegen. De markante stem van Matthews en het virtuoze gitaarspel van met name Tim Reynolds maakten deze voorstelling tot een onvergetelijke ervaring. De leerlingen uit de schoolkrantredacties hebben wat dat betreft genoeg stof tot schrijven!

Gezocht: schrijftalent!

Geplaatst op

Ben jij tussen de 15 en 24 jaar en schrijf je? Write Now! is dé belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. Je kunt meedoen met verhalen of gedichten, maar ook met columns, scenario’s, songteksten of een essay.

Tijdens de regionale prijsuitreikingen maakt de juryvoorzitter bekend wie de eerste prijs in de wacht sleept en doorgaat naar de finale in Rotterdam, en wie als tweede en derde prijswinnaars naar huis gaan met een schat aan boekenbonnen. De hoofdprijs van de finale van Write Now! 2017 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij Creatief Schrijven of de Schrijversacademie, een columnreeks voor Trouw en een optredenWrite Now! 2017 bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt.

Winnaars van Write Now! worden vaak opgemerkt door uitgeverijen. Bekende auteurs die hun carrière begonnen via Write Now! zijn onder meer Lize Spit, Niña Weijers, Maartje Wortel en Jaap Robben. Treed jij in hun voetsporen? Stuur jouw inzending vóór 1 april in via www.writenow.nu.

 

 

Redacteuren doen verslag van benefietwedstrijd Feyenoord

Geplaatst op

IMG-20170322-WA0010Een spannende avond voor tien schoolkrantredacteuren! Als echte voetbalfanaten mochten zij op uitnodiging van Feyenoord plaats nemen op de perstribune in De Kuip, om verslag te doen van de benefietwedstrijd Feyenoord – FC Dordrecht. Na ontvangst via de echte persingang, kon de avond beginnen.

Vanaf de perstribune volgden de leerlingen de benefietwedstrijd, die speciaal voor het Sophia Kinderziekenhuis werd georganiseerd. Om geen moment van de spectaculaire wedstrijd te hoeven missen, hielden de redacteuren de spelers nauwgezet in de gaten. In de eerste helft was het Michiel Kramer die scoorde, om dit kunstje in de tweede helft nog eens over te doen. Het feest was compleet toen ook sterspeler Dirk Kuyt in de tweede helft het veld mocht betreden!

Na afloop van de wedstrijd stond in de mixed zone Bart Nieuwkoop voor de jonge sportjournalisten klaar om alle vragen over de wedstrijd te beantwoorden. Pen en papier bij de hand en camera’s klaar om niks te missen van dit speciale persmoment! Na het maken van een selfie met Kuyt werd het tijd om het Feyenoord-terrein te verlaten. Maar wel een bijzondere ervaring rijker!

IMG_3234 IMG_20170322_194809594_HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag van de Literatuur

Geplaatst op

Op 9 maart vond de jaarlijkse Dag van de Literatuur plaats in de Doelen in Rotterdam. Een soort Boekenbal maar dan zonder alcohol, maar wel mét een heleboel schrijvers en maar liefst 5.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Hoezo zou het lezen van boeken uit de tijd zijn? In ieder geval niet als je afgaat op de enthousiaste reacties van de duizenden leerlingen die luisteren naar voordrachten en optredens van onder andere Ronald Giphart, Peter Buwalda, Juvat Westendorp en Meneer van Dalen.

Drie leerlingen uit de schoolkrantredactie van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest konden wij een persaccreditatie bezorgen. Zij kregen niet alleen de kans het hele dagprogramma te volgen, maar hadden exclusieve interviews met Ronald Giphart, Pepijn Lanen en Khalid Boudou.

IMG_3195

Exclusief voor redactieleden! Perspresentatie Pinkpop

Geplaatst op

Als echte pers aanwezig bij de Perspresentatie van Pinkpop; een kleine droom die uit kwam voor ruim dertig schoolkrantredactieleden uit het hele land! Woensdag 8 maart vond in Paradiso Amsterdam de bekendmaking van de line-up van Pinkpop 2017 plaats en wij mochten de leerlingen exclusieve toegang geven om verslag te doen. Tussen verschillende optredens door presenteerden Eric Corton en Jan Smeets alle namen voor de komende editie. Van Justin Bieber tot Guus Meeuwis; de zaal had overal een mening over, zo ook de kritische redactieleden. Na het stellen van een brandende vraag aan Jan Smeets, was het tijd voor een feestje met Broederliefde. Even de heupen los en daarna direct aan de slag met een mooi artikel!

Bekijk een impressie van de bekendmaking van de line-up!

 

IMG_3180 IMG_4565 IMG_4568

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoolkrantredactie als aankomend sportjournalist

Geplaatst op

IMG_3102Op 21 februari speelde het jeugdelftal van PSV (onder 19 jaar) een Europese wedstrijd in de UEFA Youth League. Na in de poulefase onder andere twee keer Bayern München te hebben verslagen moesten ze het in de achtste finales opnemen tegen hun leeftijdsgenoten van Benfica.

De leerlingen kregen deze avond een heuse workshop sportjournalistiek. De wedstrijd vond plaats in het grote Philips stadion waar ze voor een keertje plaats mochten nemen achter de persconferentie-tafel waar normaal trainer Philip Cocu plaatsneemt. Perschef Thijs Slegers gaf tekst en uitleg en beantwoordde vragen van de leerlingen.

Je kunt een wedstrijd natuurlijk alleen behoorlijk verslaan als je plaats kan nemen op de perstribune. Je hebt hier de beschikking over een bureautje, een monitor waarop je de wedstrijd close-up kunt volgen en -niet onbelangrijk- een stopcontact om je mobiel op te laden. Tenslotte moet er hele delen van de wedstrijd live op Instagram worden uitgezonden voor alle trouwe fans at home!

Het was een kleine domper dat PSV in de penaltyreeks uiteindelijk het onderspit moest delven. Dat interviewt natuurlijk toch wat lastiger na afloop in de ‘mixed zone’. Speler Matthias Verreth en assistent trainer Twan Scheepers waren zo stoer om ondanks de enorme teleurstelling voor de microfoon te verschijnen.

Ook interesse om eens bij een voetbalwedstrijd aanwezig te zijn als schoolkrantredactie? Mail naar rosalie@apprenticexm.nl!

IMG_3111 IMG_3107 IMG_3103