Wat staat er in het jaarboek?

Een jaarboek is een boek vol herinneringen waarin je alles kunt terugvinden over leerlingen, docenten en gebeurtenissen op jouw school. Het maken van een jaarboek hoeft niet veel tijd te kosten wanneer je gebruik maakt van onze sjablonen. Soms is het lastig om zelf te bedenken wat de belangrijkste onderdelen in een jaarboek zijn. We laten je hieronder zien welke elementen een jaarboek over het algemeen bevat. 


De belangrijkste onderdelen van een jaarboek:

  • De omslag van een jaarboek
    De omslag is erg belangrijk, dit geeft namelijk de eerste indruk van het jaarboek.  Meestal heeft de omslag hetzelfde thema als de inhoud van het jaarboek.
  • Titelpagina
    De eerste pagina in het boek is de titelpagina. Deze bevat: de naam van de school, het schooljaar, het adres van de school en andere schoolgerelateerde informatie. 
  • Voorwoord
    In het voorwoord vertelt de conrector, directie of de jaarboekredactie over de gebeurtenissen van het schooljaar en wat leerlingen kunnen verwachten in het jaarboek.
  • Docentenpagina’s
    Op deze pagina’s kunnen docenten wat vertellen over het leerjaar of over de klas die zij les hebben gegeven. Dit is de pagina om je leerlingen te bedanken.
  • Leerlingpagina’s
    Op de leerlingpagina’s worden de leerlingen weergegeven. Zij vertellen daar vaak over de vervolgstudie en wat zij het meest gaan missen. Daarnaast gebruiken scholen vaak een quote van een leerling in het jaarboek.
  • Personeelspagina’s
    Vergeet in het jaarboek ook niet het personeel van de school te bedanken. Zij zorgen ervoor dat jij iedere dag weer naar school kunt gaan (denk aan conciërges, administratie, kantinemedewerkers etc.).
  • Fotopagina’s
    De pagina’s met foto’s kun je onderverdelen in verschillende categorieën/activiteiten op school: sportdag, werkweek, musicals en alle andere activiteiteten op school.
  • Pollpagina’s
    Om het jaarboek verder te vullen, is het leuk om een poll toe te voegen aan je jaarboek. Een poll is een onderzoek naar de mening van de leerlingen op school. Zo kun je bijvoorbeeld vragen naar de leerling met de leukste kledingstijl, de grappigste leerling of de fijnste docent.
  • Jaaroverzichten
    In onze sjablonen zijn ook jaaroverzichten per kalenderjaar te vinden. Dit zijn mooie overzichten met belangrijke gebeurtenissen in dat jaar. Zo kun je altijd teruglezen wat er is gebeurd in jouw periode op de middelbare school.
  • Tussenbladen
    Om het boek overzichtelijk te houden kun je gebruik maken van tussenbladen. Dit geeft nieuwe hoofdstukken en bijvoorbeeld klassen aan.
  • Pagina’s voor notities
    Vaak houden scholen aan het eind van het jaarboek pagina’s leeg om daar de mogelijkheid te geven om notities van andere leerlingen op te schrijven. Zo kun je de optie geven om complimentjes aan andere leerlingen te geven.
  • Bedrijfsadvertenties
    Mocht je als school de verkoopprijs van je boek willen verlagen, dan kun je ervoor kiezen om advertenties gekocht door bedrijven te plaatsen in het jaarboek.

Legt jouw school de mooiste herinneringen aan jouw schoolperiode nog niet vast in een jaarboek? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen. 

Inspiratie voor het jaarboek

Onze jaarboeksjablonen

Onze jaarboeksjablonen bestaan vaak uit verschillende thema’s. Dit is het concept of idee waar het ontwerp van het jaarboek op is gebaseerd. Met het gebruik van onze sjablonen krijg je een mooie eenheid in het boek.

Start nu direct met het maken van een jaarboek!