Onderwijs op afstand - 4 tips voor online onderwijs

Het afgelopen jaar heb je de nodige ervaring opgedaan met onderwijs op afstand. Iedereen had gehoopt dat deze kennis niet nog een keer aangesproken moest worden. En toch is online onderwijs nu weer een feit. Onderwijs op afstand brengt veel uitdagingen met zich mee voor leerlingen, maar ook voor jou als leraar. Ben jij hierop voorbereid? We hebben een aantal tips verzameld om jullie te helpen de komende paar weken.

 

Tip 1: Creëer een digitale thuisbasis 

Het is belangrijk dat leerlingen één digitale plek hebben die ze kunnen bezoeken voor recente en actuele vragen. Eenvoud en vertrouwdheid zijn van onschatbare waarde voor je leerlingen. Hoe verder je van je studenten af staat, hoe belangrijker het is om stabiliteit te creëren. Het gebruiken van één centrale digitale thuisbasis biedt leerlingen vertrouwdheid en structuur. Het geeft ze bovendien de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op hun eigen leerproces. 

 

Tip 2: Voorkom leerachterstand   

De maanden na de eerste lockdown stonden vooral in het teken van het wegwerken van de opgelopen achterstand. In de AOB-enquête over onderwijskwaliteit geeft 45% van de leraren aan dat het op dit moment niet lukt om de leerlingen goed voor te bereiden op het eindexamen. De AOB heeft het kabinet in november ook opgeroepen extra aandacht te besteden aan de examenkandidaten. “Help deze groep leerlingen door uitbreiding van de formatie, extra bijlessen, extra ondersteuning in de klas en het zoveel mogelijk voorkomen van lesuitval.” 

Gelukkig mogen de examenleerlingen de komende tijd wel les op school krijgenDit betekent echter voor leraren dat er gewisseld moet worden tussen online en offline onderwijsEen hele uitdaging en hoe zorg je ervoor dat examenleerlingen de aandacht krijgen die ze nodig hebbenMaak gebruik van uitlegvideo’s ter ondersteuning van en aanvulling op het lesprogramma. Uit diverse onderzoeken blijkt dat video’s het leerrendement verhogen. Video’s zijn visueel, bevatten veel duidelijke informatie in korte tijd. Ze kunnen in alle rust worden bekeken en worden teruggespoeld of gepauzeerd wanneer dat voor de leerling nodig is. Met de video’s zorg je ervoor dat alle vakken en onderwerpen behandeld zijn voor de examens, op het tempo van de leerling.

 

Tip 3: Hou het eenvoudig 

Een van de uitdagingen van onderwijs op afstand is dat jij en jouw leerlingen niet meer in dezelfde ruimte zijn om gezamenlijk misvattingen aan te pakken. Daarom is eenvoud de sleutel. Het is van cruciaal belang om lessen zo in te richten dat ze zeer duidelijke instructies hebben en slechts één of twee middelen gebruiken. Het is ook het beste om, indien mogelijk, hulpmiddelen zoals PDF’s op één algemene plek aan te bieden waar studenten altijd toegang toe hebben. 

 

Tip 4: Leg je focus op lange termijn opdrachten 

Lange termijn opdrachten waarin de leerlingen veel invloed op de inhoud hebben, zijn een handige manier om jouw tijd efficiënt te beheren. Focus je lesstof op lang termijn projecten met duidelijke checkpoints en deadlines die gehaald moeten worden. Creëer mogelijkheden voor leerlingen om te bespreken wat ze geleerd hebben. Probeer de leerlingen ook invloed te geven op hun eigen lesstof. Dit doet wonderen voor hun betrokkenheid.  

Door je leerlingen deze mate van autonomie te geven, ben je dagelijks minder tijd kwijt met het bedenken, plannen en bijsturen van jouw onderwijs.  

 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.